Edukacja

Freud edukuje

Poradniczek weganina

Naszą misją jest nie tylko przyrządzanie smacznego jedzenia, chcemy także edukować chętne osoby i pokazywać im, że weganizm to nie same posiłki bez mięsa – to także styl życia! Znajdziecie tutaj różne informacje o diecie wegańskiej, ruchu zero waste, odpowiedzialności społecznej oraz wiele więcej!

Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest bardzo dobra dla naszego organizmu! Zmniejsza ryzyko wielu chorób i przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Jeśli na co dzień spożywasz różne owoce, warzywa, orzechy, zboża, to nie ma mowy o niedoborach. Białko pochodzące z mięsa bez problemu da się zastąpić, jedząc np. fasolę, soczewicę i inne produkty strączkowe. Witamina B12 może być suplementowana odpowiednimi wyrobami medycznymi. Jeśli chcesz podejść do sprawy odpowiedzialnie, to skonsultuj się ze swoim lekarzem – powiedz o tym, że chcesz przejść na dietę roślinną i potrzebujesz badań z tym związanych.

Przede wszystkim produkcja mięsa mocno obciąża środowisko naturalne. Czy wiesz, że hodowla zwierząt jest odpowiedzialna za prawie 15% emisji gazów cieplarnianych oraz przyczynia się do globalnego ocieplenia? Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa może przyczyniać się także do rozwoju niektórych chorób i zwiększania masy ciała.

W żadnym wypadku! W potrawach wegańskich wykorzystuje się różne warzywa, owoce, orzechy, przyprawy z całego świata. Z samej fasoli można zrobić – sałatkę, pastę, wegański pasztet, placki, a także uprażyć i jeść jako przekąskę!

Natalia i Agnieszka

“Jedzenie wegańskie nie jest nudne! W kuchni roślinnej spotkasz ulubione smaki, soczyste faktury i piękne zapachy. Nic nie tracisz, rezygnując z mięsa!”

Natalia - Szef kuchni

“Nasza kuchnia jest wolna od mięsa. Szczycimy się tym, że jesteśmy lokalem 100% Vegan!”

Składniki

Czego używamy w naszej kuchni?

Restauracja U Freuda jest w 100% wegańska. Tutaj po prostu nie znajdziesz ani mięsa, ani tłuszczu zwierzęcego, żelatyny – NIC CO ODZWIERZĘCE. Tak żyjemy na co dzień i tak gotujemy w naszej restauracji – Vegan Food For The Win!

Do słodzenia używamy stewii, ksylitolu i innych słodzików pochodzenia naturalnego z niskim indeksie glikemicznym. Zrezygnowaliśmy z białego cukru ze względu na jego wysoki IG, a także udowodniony szkodliwy wpływ na organizm.

Niestety tak. Surowy olej palmowy w nierafinowanej postaci jest produktem wartościowym, ale jest także niezwykle rzadko spotykany. Odmianę rafinowaną oraz utwardzoną unikajmy jak ognia – częste spożycie diametralnie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, miażdżycy, przybrania na wadze i jest potencjalnie kancerogenne. Wynika to z powstających podczas obróbki izomerów trans, a także innych szkodliwych składników.

Zawsze staramy się kupować nasze produkty od lokalnych dostawców z upraw odpowiedzialnych. U Freuda często spotkasz dania sezonowe – uwarunkowane od pory roku i ilości plonów w danym czasie. Warto mieć rękę na pulsie, sprawdzać nasze Social Media, żeby nie przegapić pysznych, sezonowych dań wegańskich!

Pogadaj z Freudem

Jesteśmy otwarci na rozmowy i wymianę doświadczeń

Nasza obsługa chętnie porozmawia na tematy związane ze środowiskiem, weganizmem, kulturą zero waste i na wszystkie inne tematy! Jeśli działasz w fundacjach związanych z powyższymi tematami, masz ochotę przeprowadzić warsztaty lub chcesz opowiedzieć o czymś ciekawym – skontaktuj się z nami. Chętnie bierzemy udział w akcjach prośrodowiskowych oraz organizujemy spotkania zajawionych ludzi!